Lumme
Puhtaita tekoja joka päivä.

Puhtaamman ympäristön puolesta

Haluamme tehdä osamme puhtaamman ja terveemmän ympäristön puolesta. Olet varmasti huomannut kesäisin, miten levät pilaavat uimapaikkoja ja rantoja Itämerellä. Levät vaikuttavat myös veden kasvillisuuteen sekä kaloihin. Voimakas leväkukintojen kasvu johtuu suureksi osaksi rehevöitymisestä, jolle Itämeri on altistunut jo vuosia.

Fosfaatit rehevöittävät vesistöjä

Vesi kiertää luonnossa jatkuvasti. Vaikka viemärivesi johdetaankin ensin vedenpuhdistamoon, osa siihen huuhtoutuneista aineista päätyy lopulta luontoon. Yksi syy vesistön rehevöitymiseen on fosfaatit, joita käytettiin aiemmin pesuaineissa vedenpehmentiminä. Muun muassa tämän vuoksi fosfaattien käyttö pyykinpesuaineissa on kielletty EU:n alueella 30.6.2013 alkaen. Mitkään pyykinpesuaineet eivät siis enää sisällä fosfaattia.

Lumme-pyykinpesuaineet ovat aina olleet fosfaatittomia. Lumme- tuotteiden ainesosavalinnoissa on muutenkin huomioitu ympäristönäkökulmat. Lumme-pyykinpesunesteet valmistetaan Norjassa ja lyhyiden kuljetusmatkojen ansiosta myös hiilidioksidipäästöt/tuotteen hiilijalanjälki pysyvät pieninä.

Pyykinpesuaineet kartonkipakkauksessa

Lumme-pyykinpesunesteet on nyt pakattu kätevään kartonkipakkaukseen, joka on CarbonNeutral®-sertifioitu ja valmistettu yli 90 %:sesti uusiutuvista raaka-aineista. Lumme-tuotteet ovat saaneet ympäristömerkin riippumattomalta taholta. Joutsenmerkki takaa Lumme-tuotteiden ympäristötietoisuuden.

Tuulivoimaa ja kierrätettyä muovia

Lumme kodinpuhdistussuihkeet valmistetaan tehtaalla, joka toimii 100% tuulivoimalla eli uusiutuvalla energialla. Kodinpuhdistussuihkeiden pullot ovat valmistettu täysin kierrätetystä muovista.

Luonnolliset puhdistusliinat

Lumme Puhdistusliinat (Keittiö, Lattia ja WC & Kylpyhuone) on valmistettu täysin selluloosasta, joka on puhdas luonnontuote. Keittiö- ja WC & Kylpyhuone Puhdistusliinat ovat kompostoituvia ja voit heittää ne hyvällä omalla tunnolla biojätteeseen tai kompostiin käytön jälkeen. Biohajoavuus on testattu Euroopan Unionin EN 13432:n standardin mukaisesti.

Valkopyykkiänarulla
Lumme

Ympäristöystävällisyyden osa-alueet

  • Ilmastovaikutus
  • Fossiilisten polttoaineiden käyttö
  • Toksisuus
  • Vesistöjä rehevöittävä vaikutus
  • Vesistöjä happamoittava vaikutus
Lumme

Ympäristövaikutusten tarkastelu

Elinkaarianalyysissä tuotteiden ympäristövaikutuksia tarkastellaan kokonaisvaltaisesti. Esimerkiksi pesu- ja puhdistusaineiden kohdalla se tarkoittaa sitä, että muistetaan tuotteen ympäristöjalanjäljen syntyvän monista eri osatekijöistä, kuten: valmistukseen käytetyt raaka-aineet, valmistusprosessit, kuljetusvälimatkat, kuljetustapa, tuotteen käyttötapa, pakkausjätteen määrä ja käsittelytapa.

Ympäristömerkinnät

Bra Miljöval

Hyvä Ympäristövalinta (Bra Miljöval) on Ruotsin luonnonsuojeluliiton myöntämä ympäristömerkki. Jotta tuotteessa olisi merkki, sen on täytettävä Ruotsin luonnonsuojeluliiton asettamat tiukat vaatimukset. Bra Miljöval -ympäristömerkki kertoo tuotteista paljon - esimerkiksi tuotteen ainesosat vaikuttavat vesistöön vain vähän tai eivät lainkaan, ja käytön jälkeen ainesosien on hajottava tiukkojen vaatimusten mukaan. Vaatimuksia on myös tuotepakkaukselle, jotta ympäristövaikutus olisi mahdollisimman vähäinen ja luonnonvarojen hyödyntäminen tehokasta.

Joutsenmerkki

Joutsenmerkki on Pohjoismaiden virallinen ympäristömerkki. Joutsenmerkitty tuote on paras vaihtoehto ympäristölle, turvallisempi käyttäjälle ja testatusti laadukas. Joutsenmerkityt tuotteet täyttävät tiukat kriteerit, jotka ottavat huomioon tuotteen koko elinkaaren aikaiset ympäristövaikutukset, joita ovat mm. ilmaston lämpeneminen, vesistöjen rehevöityminen ja ympäristön kemikalisoituminen.

CarbonNeutral®

Lumme-pyykinpesunesteiden kartonkipakkausille on myönnetty CarbonNeutral®-merkki, joka tarkoittaa sitä, että pakkausten hiilijalanjälki on hyvitetty.

Vegan-merkki

Monet Lumme-tuotteet ovat vegaanisia ja niille on myönnetty Vegan Society -sertifikaatti. Vegan Society -merkki tarkoittaa, että tuotteessa ja sen valmistusprosessissa ei ole käytetty eläinperäisiä tuotteita, sivutuotteita ja johdannaisia. Sertifiointi tarkoittaa myös sitä, että tuotetta ei ole testattu eläimillä ja että se ei sisällä muuntogeenisiä organismeja (GMO).

Aina ympäristömerkitty

Vähentynyt muovin käyttö Lumme-pakkauksissa

Ympäristötietoiset pakkaukset ovat osa ympäristötyötämme, ja pyrimme jatkuvasti vähentämään muovin käyttöä. Vuonna 2022 lanseerasimme Lumme pyykinpesunesteet ja huuhteluaineet uudessa ympäristötietoisessa kartonkipakkauksessa, joka on CarbonNeutral®-sertifioitu. Tämä tarkoittaa, että kaikki päästöt tuotteen elinkaaren aikana kompensoidaan. Voit lukea lisää täältä.  

Monet muut Lumme-pakkaukset on vaihtelevin määrin valmistettu kierrätysmuovista. Haluamme myös olla avoimia siitä, kuinka paljon kierrätysmuovia käytetään pakkauksissamme. Siksi merkitsemme pakkauksiimme, kuinka monta prosenttia pakkauksesta on kierrätysmuovia.

Pyrimme tuottamaan ja ostamaan materiaalia paikallisesti mahdollisuuksien mukaan. Pyykinpesu- ja huuhteluainepakkauksissamme on käytetty puupohjaista muovia pohjoismaisesta metsätaloudesta. Nykyään erilaisissa tuotteissa käytetään erityyppisiä kierrätysmuoveja. Lumme käyttää pakkauksissaan paljon HDPE-muovia. HDPE on kovaa muovia, joka voidaan kierrättää monta kertaa.