Puhdista ympäristömerkityillä tuotteilla

Opas: ympäristöystävällinen vaatetus

Kestävän kehityksen aate on lyönyt läpi. Kaikki haluavat tietää tarkemmin, mitä uutta ostavat ja miten jo ostettua voi hyödyntää parhaiten. Keräsimme vinkkejä ja niksejä valistuneen kuluttajan oppaaksi.

Vaateteollisuus tuottaa kasvihuonekaasuja enemmän kuin lentoliikenne ja meriliikenne yhteensä. Yksien farkkujen tuottamiseen tarvitaan 7 000 litraa vettä. Joka sekunti poltetaan tai kipataan jätteeksi kuorma-autollinen vaatteita. Mikromuovia päätyy meriin vuosittain puoli miljoonaa tonnia, mikä vastaa 3 miljoonaa öljybarrelia.

Nämä luvut saavat useimmat meistä vähän häpeämään tarpeettomia ostoksia. Tekstiiliteollisuudella on kiistatta vahingollinen vaikutus planeetallemme. Monissa halpavaatteita valmistavissa tehtaissa on lisäksi huonot työskentelyolosuhteet. Valitettavasti ei ole odotettavissa, että kaikki vaatevalmistajat noudattaisivat eettisiä periaatteita. Mutta me kuluttajat voimme vaikuttaa asioihin paljon.

Mistä aloittaisin?

Valitettava totuus on, ettei vaatteen tuotanto voi olla ympäristölle koskaan täysin neutraalia. Kuluttajalla on kuitenkin keinonsa: voimme kantaa vastuun omista päätöksistämme ja pienentää omaa jälkeämme.

Valitse luonnollisia materiaaleja

Muotiteollisuus tyydyttää itse luomiaan tarpeita halvoilla vaatteilla ja nopeasti vaihtuvilla mallistoilla. Puhutaan pikamuodista, fast fashion. Pikamuoti ei tuota kestäviä vaatteita, koska materiaaleista yli 60 prosenttia on synteettistä. Synteettiset kuidut sisältävät muovia. Pesussa sellaisista vaatteista irtoaa kuituja, joita päätyy jätevesissä meriin.

Valitse luonnonmateriaaleja, kuten villaa, puuvillaa, pellavaa ja Tenceliä. On vaikeaa löytää vaatteita, joissa ei ole yhtään synteettisiä raaka-aineita. Osta siis pesupussi, joka estää mikromuovien päätymisen jätevesiin. Ja ennen kuin laitat vaatteen pesukoneeseen, mieti, onko se sittenkään tarpeen. Vähennä pesukertoja, niin mikromuoveja päätyy mereen vähemmän.

Laatua määrän sijasta

Ale -70%? Silmät laajenevat, maksukortti tempaistaan esiin ja uusi vaate saa paikan vaatekaapista. Siinäpä se! Moni näistä “löydöistä” jää kaappiin roikkumaan tai unohtuu muutaman kerran jälkeen. Tietenkin alesta voi löytää jotain, mitä todella tarvitsee, mutta hutit kannattaa jättää kauppaan. Satsaa mieluummin suurempi summa klassiseen laatuvaatteeseen. Se hidastaa vaatekaappisi vaatekiertoa. Aina kun ostat uutta, kiinnitä huomio tuotteen ekologisuuteen. Useimmat tuottajat kertovat verkkosivuillaan, miten, missä ja mistä aineista vaatteet valmistetaan. Ellei kerro, älä osta.

Joutsenmerkki on hyvä merkki vaatteessakin. Sen takana on monta ympäristövaatimusta, ja ympäristön lisäksi huolehditaan palkoista ja työehdoista. Merkki on kuin suuntaviitta kuluttajille tuoteviidakossa. Pierre Robert on hyvä esimerkki valmistajasta, jonka tuotteita voit ostaa potematta huonoa omaatuntoa. Ennen ostopäätöstä kannattaa silti aina kysyä itseltään: ”Käytänkö tätä vaatetta niin paljon, että sen tuottaminen oli resurssien kuluttamisen arvoista?” Jos vastaus on kielteinen, jätä ostamatta.

Vaihda tai vuokraa vaatteita

Vaatevaihtajaiset ovat ympäristöteko. Sinulle tulevat ja sinulta lähtevät vaatteet saavat uuden elämän. Järjestä vaihtoilta ystävien kanssa. Facebookista löydät tietoa lähialueesi vaatteiden vaihtopäivistä. Vaatteiden ja asusteiden vuokraus kaupallisista vaatelainaamoista alkaa yleistyä. Myös H&M ja Suomessa esimerkiksi Reima on tutkinut mahdollisuuksia vaatteiden vuokraamiseen.

Osta käytetty

Kirpputoreja on kaikkialla. Käytettyjen vintage-vaatteiden kierrätyspaikat yleistyvät kivijalkaliikkeissä ja netissä. Hyvänä pidetyn vaatteen tunnistaa: se voi olla lähes uudenveroinen. Käytetyn vaatteen ostaessasi vähennät vaatetuotantoon liittyviä saasteita. Äläkä unohda nettikauppoja! Erilaisissa sovelluksissa voit myydä vaatteita myös itse suoraan ostajalle.

Korjaa vanha

Farkkujen vetoketju rikki? Reikä neuleessa? Vaate ei silti välttämättä jouda roskiin. Itse asiassa roskiin päätyminen on harvalle vaatteelle hyvä vaihtoehto. Korjauta vaate ompelijalla, tai korjaa itse.

Tuunaa vanhasta uudenlainen

Jos olet kyllästynyt vaatteeseen, voit pienellä vaivalla tehdä siitä aivan uudenlaisen. Et tarvitse ompelukoneen ammattiajokorttia, jotta voit tehdä hauskoja ja tyylikkäitä ratkaisuja. Vaatteiden moderniin tuunaukseen löytyy hauskoja ohjeita niin blogeista kuin YouTubesta. Selaa myös käsityökirjojen kategoriaa: monissa teoksissa vinkataan, miten annetaan vanhalle vaatteelle uusi elämä.