Puhdista ympäristömerkityillä tuotteilla

Mitä jos…? 4 vaihtoehtoa shoppailupäivälle!

Kuluttajina olemme ottaneet mallia amerikkalaisesta shoppailu-kulttuurista. Mutta tarvitsemmeko me ”ostosperinteitä”, kuten Black Fridayn tai Green Fridayn, jotka molemmat ovat suuria kauppapäiviä hurjine alennuksineen.

Kaupan ovet avataan, ihmiset ryntäävät vaaterekeille ja tavarahyllyille. Kyynärpäätaktiikkaa ei kaihdeta, tavarat viedään käsistä, ja kauppa tyhjenee. No, meillä ei taida meno olla näin rajua… Pohjoismaissa ostoskorit täytetään mieluiten verkkokaupoissa klikkaillen. Mutta periaate on sama!

Kaupat tyhjentävät varastonsa ennen kevät- ja syyssesongin uutuuksien tuloa, eli kyse ei ole vain myynnin kasvattamisesta. Sellainen ruokkii nykyajassa yleistynyttä ajatusta: ”käytä ja heitä pois”. Houkuttelevista tarjouksista onkin joskus todella vaikea kieltäytyä.

”Se oli hyvä löytö”, sanoo moni. Kannattaisi sen sijaan kysyä: Tarvitsenko tätä oikeasti? Totta kai kannattaa tehdä hyvät kaupat tilaisuuden tullen, jos tuotteelle on tarvetta. Mutta emme kannusta ketään ostamaan tuotetta, johon ei olisi valmis investoimaan ilman tarjoustakin.

On nähty sellainenkin, että 16 prosenttia tuotteista oli Black Friday -päivänä kalliimpia kuin muina päivinä. Saattaa siis olla, että tarjouspäivinä teet parhaat löydöt muualla kuin shoppailemassa. Keräsimme 4 vinkkiä, mitä antoisaa voisi tehdä alepäivänä shoppailun sijaan.

  1. Sijoita aikaa – siihen mistä nautit

Onko jokin mukava juttu elämässäsi jäänyt vähän paitsioon? Kutsu ystäviä ja läheisiä tekemään porukalla jotain mukavaa. Tarjoa ystävälle kupillinen höyryävää kaakaota ja vaihtakaa kuulumiset. Järjestä omille ja sisarusten lapsille vohvelikestit. Lähde yksin pitkälle kävelylle kirpeään syysiltaan ja tuuleta arkihuolet hetkeksi pois ajatuksista.

  1. Viimeistele keskeneräinen projekti

Kaikilla on jokin puolivalmis projekti, joka viedään loppuun, “sit kun on aikaa”. Ehkä olet jo kehystänyt sen muistojen täyttämän valokuvan, mutta ripustuspaikka on vielä valitsematta tai pöytätila raivaamatta. Voisit myös vilkaista niitä vaatteita, jotka keräsit pois heitettäväksi. Joskus neula ja lanka tai pieni paikka auttaa vaatteen jatkoajalle, eikä tilalle tarvitsekaan hankkia vielä uutta.

  1. Askartele, tuunaa, vaihda

Joulu on kiireistä aikaa, puuhaa on vaikka kuinka. Koristellaan koti, hankitaan ja pakataan lahjoja, luvassa on yhdet jos toisetkin pikkujoulut. Järjestä ystävien kanssa hyvissä ajoin lahjapaja, tuunauspäivä tai tavaroiden vaihdon päivä!

Itse askarrellut koristeet ja lahjat keventävät ostopaineita, samoin tarpeettomien vaatteiden vaihtopäivät. Vaatevaihtarit on hauska (ja edullinen) tapa piristää omaa vaatevalikoimaa – myös juhlakauden jälkeen.

  1. Eroon tarpeettomista tavaroista

Joskus tulee ostaneeksi uutta vain sen takia, ettei tiedä, mitä omistaa. Raivaa kalenteriin aikaa ja tee inventaari kaappien ja laatikoiden sisällöstä. Kenties löydät jotain, jolle ei ole enää käyttöä. Lahjoita tai myy se eteenpäin. Tavaroista on enemmän iloa uudelle käyttäjälle kuin sinulle pölyä keräämässä.

Kerro, mihin sinä käytät kalliin aikasi. Ota kuva ja postaa se instagramiin #puhtaitatekoja.