Puhdista ympäristömerkityillä tuotteilla

5 vinkkiä: vähennä pyykkisi mikromuovipäästöjä

Tiesitkö, että vaatteiden peseminen saastuttaa merivettä? Mermaids-tutkimusprojektissa todettiin, että yhdestä pyykkikuormasta irtoaa noin 20 miljoonaa mikromuovikuidun hitusta. Näillä vinkeillä vähennät mikromuovien päätymistä pesuveteen.

Mermaids-projektissa selvitettiin, kuinka paljon tekstiilien pesusta kertyy mikromuovia ympäristöön. Lukumäärät ovat hälyttäviä. Ensinnäkin 60 prosenttia globaalin tekstiiliteollisuuden tuotteista on synteettisiä vaatteita. Aina kun synteettinen vaate pestään, siitä irtoaa alle yhden millimetrin pituisia muovikuituja, joita sanotaan mikromuoveiksi.

Yhdestä keskivertokoneellisesta pyykkiä irtoaa 20 miljoonaa mikromuovihitusta, ja Euroopassa pyykkiä pestään noin 36 miljardia kertaa vuodessa. Tämän mittakaavan ongelmalta emme voi ummistaa silmiämme. Meidän täytyy vähentää mikromuovien ja nanokuitujen ajautumista meriekosysteemiin.

  1. Pese aina täysi koneellinen

Tehokkain keino on vähentää pyykkäämistä. Se käy helposti: pidä vaatteet kuivina ja poista tahrat heti tuoreeltaan, niin pyykkäystarve vähenee. Vaatteiden pesusta ei tietenkään luovuta kokonaan. Pese pyykit kuitenkin vasta sitten, kun saat koneen täyteen. Kun pesurumpu on täynnä, vaatteet hankaavat toisiaan vähemmän. Silloin kuitujen irtoaminen vähenee.

  1. Vältä pitkää pesua

Mitä pitempi pesuaika, sitä kauemmin kankaat hankaavat toisiaan vasten ja sitä useampia kuidunpätkiä ehtii irrota. Valitsemalla lyhimmän mahdollisen pesuajan vähennät vaatteiden kulumista – ja samalla kuitupäästöjä. PS. Bonuksena pidennät vaatteiden käyttöikää.

  1. Valitse pienempi linkousnopeus

Mitä hurjempi linkous, sen kiivaammin vaatteet hankautuvat vastakkain ja irrottavat toisistaan kuituja.

  1. Puhdista nukkasihdit

Nyrkkisäännön mukaan nukkasihtiin kannattaa kurkistaa kerran kuussa. Puhdistustiheyteen vaikuttaa tietysti se, kuinka ahkerasti käytät pesukonetta ja kuivausrumpua. Älä vahingossa huuhtele nukkasihtiä lavuaariin vesistöä kuormittamaan. Vie kertynyt nukka roskiin.

  1. Osta harkiten

Arvioi vaatekaapin sisältö rehdisti. Voisitko uudistaa joitakin vaatteita sen sijaan, että ostaisit uutta tilalle? Jos ostat uutta, tarkista tuotteen ympäristöystävällisyys tuotelapusta. Vältä synteettisiä vaatteita ja suosi villaa, puuvillaa, silkkiä, kashmiria ja muita luonnonmateriaaleja.

Meidän täytyy vähentää mikromuovien ja nanokuitujen ajautumista maailmamme meriin.