Puhdista ympäristömerkityillä tuotteilla

Tyynyn, lakanoiden ja peittojen pesu

Tyynyn pesu on suositeltavaa säännöllisesti. Myös muut petivaatteet tarvitsevat säännöllistä pesua, ja lakanoiden pesu on suositeltavaa tehdä 60-asteen lämpötilassa. Lakanat on suositeltavaa vaihtaa parin viikon välein, mutta esimerkiksi lemmikkien nukkuminen samassa sängyssä voi aiheuttaa tiheämmänkin pesuvälin.

Lakanoiden pesu ja lämpötila

Ostohetkellä kannattaa tarkastaa, että vuodevaatteet kestävät 60-asteisen pesun. Valkoiset puuvillalakanat voi pestä 90-asteisessa koneessa, jolloin pesukoneesikin puhdistuu. Muista pestä silloin tällöin myös sijauspatja tai sen päällinen.

Tyynyn pesu

Ihminen hikoilee yöunensa aikana merkittävästi, vaikka sitä ei itse huomaisi lainkaan. Tämän vuoksi tyynyn pesu on hyvä tehdä pari kertaa vuodessa. Pesuainetta kannattaa käyttää vain kolmasosa normaalista määrästä. Katso tarkkaan tyynysi pesumerkinnät – useimmat tyynyt voi pestä 60 asteen lämpötilassa. Tyynyn pesuväliä voi harventaa sillä, että käytät tyynyliinan alla tyynynsuojaa.

Normaalin peiton sekä untuvapeiton pesu

Noin kerran vuodessa ohjelmassa on peiton pesu. Seuraa pesuohjeita ja jos peitto ei mahdu omaan koneeseesi, etsi vaikkapa lähin itsepalvelupesula. Tuplakokoinen parisängyn peitto mahtuu harvemmin kotikoneeseen, samoin sen kuivaaminen voi esimerkiksi kerrostalossa olla vaikeaa. Myös lähes kaikki untuvapeitot voi pestä koneellisesti. Untuvapeiton pesu vaatii useimmiten 60-asteisen lämpötilan, mutta tarkista aina pesumerkinnöistä pesuohjeet. Useimmissa itsepalvelupesuloissa on kuivausrummut tai -kaapit, jossa peiton voi kuivata.

Petauspatjan pesu

Petauspatjan pesu riippuu patjan paksuudesta ja siitä, onko petauspatjassa päällinen. Petauspatja kannattaa pestä ajoittain siitä huolimatta, että se on suojattu aluslakanalla. Liian isoa petauspatjaa ei kannata laittaa kotikoneeseen, sillä se voi märkänä olla liian painava ja rikkoa koneen. Petauspatjan pesu kannattaa suorittaa 60-asteisessa koneessa. Osassa petauspatjoista on päällinen, joka on pestävissä, vaikka sisällä olevaa täytettä ei voisikaan pestä.

Vuodevaatteiden tahranpoisto

Petivaatteisiin tulleet tahrat voi käsitellä ensin tahranpoistoaineella ja tämän jälkeen pesemällä tuote pesuohjeen mukaan. Tahra kannattaa käsitellä heti tuoreeltaan, jotta se lähtee mahdollisimman hyvin pois. Jos esimerkiksi yöllä tuhraantunutta lakanaa ei voi heti pestä pesukoneessa, voi tahrakohdan käsitellä tahranpoistoaineella ja laittaa lakanan tämän jälkeen veteen ämpäriin, jotta tahra ei kuivu ennen pesua. Tahroja voi muutenkin hyvin liottaa ennen pesua, niin ne lähtevät tehokkaammin pois. Lue lisää tahranpoistosta ennen pesua.

Lue myös muiden erityistä huolenpitoa vaativien vaatteiden pesusta:

Farkkujen pesu

Petivaatteiden pesu

Kenkien pesu