Puhdista ympäristömerkityillä tuotteilla

Puhdas koti Sonian vinkeillä

Vähän kerrallaan ja oikeilla tuotteilla

Instagramin @boniasiivous-tilistä ja Joka Kodin Siivousopas -kirjasta tunnettu supersiivooja Sonia Nevalainen jakaa parhaat vinkkinsä, joilla tehdä siivoamisesta vaivatonta.

Sonialle siivoamisessa tyydyttävintä on se, että kädenjälkensä näkee välittömästi.

 On tosi antoisaa, kun on tosi likainen kohde ja silti lika lähtee oikeilla aineilla ja välineillä.

Hyvät välineet ja laadukkaat siivousaineet ovatkin Sonian mukaan tärkein tekijä, jolla siivoamisesta tulee helppoa. Hän panostaa välineiden ergonomiaan, tuotteiden tehokkuuteen ja lisäksi hänelle on tärkeää tuotteiden ympäristöystävällisyys.

– Lumme-tuotteissa arvostan, että ne ovat vastuullisia, ympäristömerkittyjä ja vegaanisia, mutta silti lopputulos on täydellinen. Lisäksi on mahtavaa, että esimerkiksi tiskiaine tuoksuu taivaalliselta. Myös tiskiaineen ja pyykinpesuaineen kartonkiset täyttöpakkaukset ovat tosi iso etu.

Tuotteet käyvät moneen käyttöön

Sonian mukaan jokaisessa kodissa on hyvä olla laadukkaat siivousvälineet, joista tärkeimmät ovat siivouspyyhe, pesusieni, tiskiharja, moppi ja imuri. Siivousaineita ei tarvita erikseen jokaiseen käyttöön, vaan riittää, että kotona on emäksinen, hapan ja neutraali aine.

Sonia kehottaa käyttämään tuotteita rohkeasti useaan kohteeseen. Esimerkiksi tiskiaine on hänen mielestään todella monikäyttöinen.

– Tiskiaine on siivouksessa aliarvostettu. Sitä voi käyttää ihan koko kodin siivoukseen, pinttymille ja tahroille kuten keittiön rasvatahroihin ja kylppärin pinnoille jäävään saippuaan. Pelkästään vedestä ja tiskiaineesta saa hyvän yleispuhdistusaineen. 

Kylpyhuoneen siivoukseen Sonialla on myös yllättävämpi niksi.

– Monella jää paljon hiuslakkaa kylpyhuoneen pinnoille. Tämä lähtee todella helposti Lumme-keittiösuihkeella. Jos lakka on pinttynyttä, voi käyttää myös pesusientä, muuten siivousliina riittää.

Lumme pikasiivousliinojen osalta Sonia muistuttaa, että niitä voi myös huuhdella käytön aikana, jolloin ne käyvät isompaankin siivoukseen. 

Fiksuja tapoja pestä pyykkiä

Pyykinpesussa on Sonian mielestä hyvä muistaa perusasiat kuten lajitella pyykit värin, lämpötilan ja materiaalin mukaan sekä tyhjentää taskut ja sulkea vetoketjut.

– Tosi tärkeää on myös annostella pyykinpesuaine oikein. Yliannostelu ei tee pyykistä puhtaampaa vaan päinvastoin, pesuainejäämät tekevät tekstiileistä inhottavan tuntuisia ja haittaavat myös pesukoneen toimintaa. Lumme-pyykinpesuainetta tarvitaan yhteen koneelliseen vain 35 ml.

Sonia kehottaa käyttämään aina mittaa apuna, koska silmämääräisesti pesuainetta tulee usein käytettyä liikaa. Lisäksi on hyvä käyttää erilaista pesuainetta eri pyykeille. Erilliset valko-, kirjo-, ja hienopesunesteet varmistavat hyvän pesutuloksen.

Aloittaminen hankalinta

Sonian mukaan siivoamisesta tulee helpompaa, jos ei ota kerralla liian isoa palaa purtavaksi, vaan jakaa askareet pieniin osiin ja siivoaa vähän joka päivä. Vartti tai viisi minuuttia riittää. Silloin ei myöskään ole tarvetta suursiivouksille.

– Tavaroiden karsiminen ja oman paikan määrittely jokaiselle tavaralle auttaa myös, silloin koti on helpompi pitää siistinä.

Lisäksi Sonia kannustaa pitämään siivousvälineet helposti saatavilla.

– Siivoamista ei ole kiva aloittaa sillä, että tavarat kaatuvat päälle siivouskaapista, Sonia nauraa.

Sonia Nevalainen - @Boniasiivous