Puhdista ympäristömerkityillä tuotteilla

Pesukoneen puhdistus

Pesukoneen puhdistus lisää pesukoneen elinvuosia. Tarkasta aina oman pesukoneesi käyttöohjeet mikäli ne ovat saatavilla, mutta jos ne eivät ole helposti katsottavissa, on pari yleisohjetta joiden mukaan voit toimia. Jätä pesun jälkeen pesukoneen luukku auki, jotta rumpu saa kuivua. Lisäksi tarkempi pesukoneen puhdistus on hyvä tehdä säännöllisesti.

Kuinka usein pesukone tulisi pestä?

Pesukoneen puhdistuksen useus riippuu siitä, paljonko ja millaista pyykkiä peset. Mitä enemmän pyörität koneessa esimerkiksi likaisia treenikamoja tai lemmikkien tarvikkeita, sitä tärkeämpää on suorittaa puhdistus aika ajoin. Myös paikkakuntasi veden kovuudella on vaikutusta siihen, kuinka usein kone tulee puhdistaa. Mitä kalkkisempaa vesi on, sitä useammin puhdistus on suositeltavaa.

Tunkkainen haju sekä koneessa että pyykissä viestii siitä, että pyykinpesukoneen puhdistus on ajankohtaista – voit aloittaa vaikka pyörittämällä tyhjän koneen vähintään kerran vuodessa 90-asteisella pesulla pesuaineen kanssa. Jos sinulla on näin korkeaa lämpötilaa sietävää valkopyykkiä, puhdistuu pesukone kuin itsestään pestessäsi tällaista pyykkiä. Pyyhi myös säännöllisesti pesukoneen tiivisteosat. Pesukoneen puhdistus onnistuu myös sitruunahapolla tai erillisellä pyykkikoneen puhdistusaineella.

Jos käytät pulverimaista pesuainetta, saattaa sitä kertyä ajan kuluessa pesuainelokeroon. Useimmissa pesukonemalleissa voit irrottaa pesuainelokeron ja puhdistaa sen erikseen harjalla pesemällä.

Muista tarkistaa myös nukkasihti. Nukkasihtiin voi kerääntyä liikaa nöyhtää, ja kone mennä tukkoon tämän seurauksena. Kaikista pesukoneista ei löydy nukkasihtiä, mutta käyttöohjeista voit tarkastaa miten tällöin tulee toimia.

Pesukoneen puhdistus sitruunahapolla

Apteekista saatava sitruunahappo on tehokas pesukoneen puhdistaja, mutta sen soveltuvuus kannattaa varmistaa pesukoneesi käyttöohjeista. Mikäli pesukoneesi kestää sitruunahappoa, lisää se pesuainelokeroon ja pyöritä kone tyhjänä ilman esipesua 90-asteisella ohjelmalla. Tämän jälkeen pese pesuaineen kanssa mutta muuten tyhjällä koneella 40-60-asteinen pesu, jotta pesukoneen kaikki sakka huuhtoutuu varmasti pois.

Pyykinpesukoneen puhdistusaine

Marketeista löytyy myös iso valikoima erilaisia pyykinpesukoneen puhdistusaineita. Katso pakkauksen kyljestä käyttöohjeet.