Puhdista ympäristömerkityillä tuotteilla

Kierrätys ja lajittelu: mitä heität pois?

Aina ei ole helppoa elää niin ekosti kuin haluaisi. Ongelmaan törmää varsinkin jätteiden lajittelussa ja kierrätyksessä.

Yhdyskuntajätettä (sisältää sekä yritysten, laitosten että kotitalouksien jätteet) syntyi vuonna 2017 noin 510 kiloa asukasta kohti. Suhde kasvoi muutamalla kilolla edellisestä vuodesta. Talouskasvu lisää kulutusta ja samalla jätteiden määrää.

Miksi kannattaa kierrättää?

Kierrätys on tärkeä osa kiertotaloutta. Mitä useampi meistä lajittelee jätteensä oikein, sitä enemmän saadaan hyvää materiaalia talteen, mikä taas säästää ympäristöä.

“EU tasolla kierrätystavoitteeksi on asetettu 55% vuoteen 2025 mennessä, Suomen kierrätysaste on tällä hetkellä (31.12.2018) 42%, joten meidän suomalaisten on todella tärkeää tehostaa kierrätystä, jotta tämä tavoite toteutuu ja saatamme käyttökelpoista raaka-ainetta edelleen hyötykäyttöön”, sanoo Saila Saarelma Skumppanit.

Miten kierrätän?

Tekstiilit

Tekstiilit eivät ole sekajätettä, mutta sellaiseksi niitä päätyy. Ehkä se johtuu laiskuudestamme, tai ehkä luulemme, etteivät rikkinäiset vaatteet, vanhat alusvaatteet, sukat ja sukkahousut kelpaa kierrätettäviksi. Mutta vaikka vaate ei olisi enää käyttökelpoinen, siitä voidaan tehdä jotain uutta – vaikkapa eristemateriaalia tai lankaa. Vie käyttökelpoiset, ehjät ja puhtaat vaatteet ja tekstiilit vaatekeräyspisteisiin.

Pienet sähkö- ja elektroniikkalaitteet

Tiesitkö, että teelusikallinen elohopeaa riittää saastuttamaan keskikokoisen järven? Toimi siis harkiten, kun hävität pienelektroniikkaa eli laitteita, jotka käyvät verkkosähköllä tai akuilla. Sekajätteen käsittelylaitoksia ei ole suunniteltu käsittelemään suuria määriä ympäristölle vaarallisia aineita, joten myrkyt voivat päätyä väärään paikkaan.SER-keräysverkoston keräyspisteet ja myymälät ottavat vastaan sähkölaiteromua

Pahvia, paperia vai muovia?

Lahjapaperit, aikakauslehdet ja muovikorkilliset juomapakkaukset aiheuttavat päänvaivaa ja päätyvät sen takia joskus väärään roskapussiin. Aloitetaan kiiltävästä lahjapaperista. Ne sisältävät painovärejä ja ympäristölle mahdollisesti haitallisia aineita, joten niitä ei voi kierrättää uusiopaperiksi. Ne laitetaan tai sekajätteisiin.  Mikäli lahjapaperi on vain tavallista paksua paperia, sen voi laittaa keräykseen tavallisen paperin seassa.

Lehdet toimitetaan joskus muovipakkauksessa. Muovikääre lajitellaan muovi- tai energiajätteeksi, ja lehti laitetaan paperinkeräykseen. Maito- ja mehutölkkejä voi laittaa kartonkikeräykseen. Joillakin paikkakunnilla on näitä pakkauksia varten erikseen kartonkitölkkien keräysastia. Kartonkitölkkien muovisuljinta ja -korkkia ei tarvitse irrottaa.

Lumme-tuotteet

Lumme-tuotteiden pakkauksia voidaan kierrättää. Pakkaukset voidaan laittaa muovinkeräykseen tai kierrättää energiajakeena.  Ennen kierrättämistä muoviroskaksi, tyhjää muovipakkausta tulisi huuhdella ja kuivattaa. Sellainen puhtaus riittää, josta ei aiheudu hajuhaittoja. Laita tyhjät pakkaukset muovikierrätykseen, irrota korkit tai pumppuosat.

Tarkista oman paikkakuntasi lajitteluohjeet, ohjeet saattavat vaihdella paikkakunnittain. Tutustu lajitteluohjeisiin!

Artikkelissa mukana yrittäjä Saila Saarelma, SKumppani.
Kierrätysinfotilaisuuksia: www.skumppani.fi/otayhteytta.