Puhdista ympäristömerkityillä tuotteilla

Kenkien pesu

Kenkien pesu saattaa tehdä kengistä aivan uuden näköiset.

Tuuleta ja puhdista ennen konepesua

Jos et löydä kengistä pesulappua tai tietoa pesuohjeista myöskään valmistajan sivuilta, arvioi tilanne tapauskohtaisesti. Esimerkiksi jotkin keinomateriaalit eivät kestä lainkaan pesua.

Kenkien pesu kannattaakin aloittaa tuulettamalla, pyyhkimällä kengistä pölyt tai harjaamalla ja tarvittaessa kiillottamalla materiaali. Voi olla, että kenkiä ei tarvitse tämän jälkeen pestä enempää – suutarilta voit kysyä vinkkejä kenkien kiillotusaineista.

Myös uusien nauhojen ostaminen tai nauhojen pesu voi tehdä kengistä aivan uuden näköiset. Kenkiä voi ”tuoreuttaa” myös uusilla pohjallisilla. Kannattaa miettiä jo kenkiä ostaessa, että sopisiko niihin vaihdettavat pohjalliset. Esimerkiksi huovasta tehdyillä pohjallisilla kengistä voi tehdä myös lämpimämmät.

Kenkien pesu pesukoneessa sisältää riskejä. Osa materiaaleista kärsii pesusta niin paljon, että kengät ovat tämän jälkeen käyttökelvottomat. Lisäksi riskinä myös se, että pohjan liimaukset kärsivät. Kenkien pesu pesukoneessa saattaa myös vaikuttaa koneeseesi, joten katso aina kenkien konepesua harkitessasi myös pesukoneesi käyttöohjeet.

Kenkien pesu pesukoneessa

Mikäli mielessä on edelleen kenkien pesu pesukoneessa, puhdista kengät ensin harjaamalla sekä ota pohjalliset ja muut irto-osat pois. Nauhat voi ottaa pois ja pestä tai uusia. Valitse mahdollisimman hellävarainen pesuohjelma ja pese kengät ilman muuta pyykkiä alhaisessa lämpötilassa. Älä käytä huuhtelu- tai valkaisuainetta.

Nopeampaa ja mahdollisesti myös hellävaraisempaa kuin kenkien pesu pesukoneessa on huuhtaista ne lavuaarissa tai saavissa. Nahkakenkien läpikastelua kannattaa välttää, sillä nahan läpikastuminen saattaa aiheuttaa kenkin valkoisia raitoja. Nahkakengät saattavat myös naarmuuntua konepesussa.

Kenkiä ei kannata kuivata saunassa tai lämpöpatterin päällä, sillä nopea kuivuminen voi aiheuttaa kutistumista. Laita kengät kuivamaan ilmavasti – voit laittaa niiden sisälle myös valkoista paperia tai pyyhkeen nopeuttamaan kuivumista.

Lenkkareiden pesu

Lenkkareiden pesu voi olla tarpeen mutaisan lenkin tai tiukan matsin jälkeen, ja osa lenkkareista kestääkin konepesua. Varmista asia lenkkareita ostaessasi. Lenkkareiden pesu tulee suorittaa ilman muuta pyykkiä alhaisessa lämpötilassa. Ota nauhat pois ja laita lenkkarit pesupussiin – muista myös huuhtaista nauhat jos ne ovat likaantuneet. Joskus lenkkareille voi riittää sekin, että koputtelet mudat pois, huuhtaiset lenkkarit vain viileällä vedellä ja laitat kuivumaan ilmavasti.

Lue myös muiden erityistä huolenpitoa vaativien vaatteiden pesusta:

Farkkujen pesu

Petivaatteiden pesu

Tahranpoisto ennen pesua