Puhdista ympäristömerkityillä tuotteilla

Alusvaatteiden pesu & parhaat vinkit

Alusvaatteet ovat luultavasti kaikista käytetyimpiä vaatteitamme. Voi olla kuitenkin vaikea tietää miten alusvaatteet tulisi pestä. Lue alta Lumme vinkit alusvaatteiden pesuun.

Alusvaatteet ovat luultavasti kaikista käytetyimpiä vaatteitamme. Voi olla kuitenkin vaikea tietää miten alusvaatteet tulisi pestä. Lue alta Lumme vinkit alusvaatteiden pesuun.

Tarkista pesuohje

Alusvaatteiden pesua voi hankaloittaa se, että alusvaatteiden materiaali ja sitä kautta myös pesuohjeet voivat vaihdella. Esimerkiksi puuvillaisten alusvaatteiden ja teknisestä materiaalista olevien urheilualusvaatteiden pesuohjeet voivat poiketa keskenään merkittävästi. Tämän takia ennen pesua on hyvä tarkistaa jokaisen alusvaatteen pesuohjeet ja pesumerkinnät, jotka löytyvät vaatteessa olevasta pesulapusta. Pesulapusta näet kuinka alusvaatteet tulisi pestä, esimerkiksi mikä on suositeltu pesulämpötila ja sallitaanko rumpukuivaus.

Lajittele värin ja materiaalin mukaan

Pesulapusta näet myös alusvaatteiden materiaalin. Pesuun menevät alusvaatteet on hyvä lajitella materiaalin ja värin mukaan. Näin ehkäiset vaatteiden värjäytymistä pesussa ja pidennät käyttöikää. Pese siis tummat vaatteet keskenään, vaaleat keskenään, puuvilla puuvillan kanssa jne.

alusvaatteiden pesu pesukoneessa

Käytä pesupussia

Tietyt alusvaatteet, kuten rintaliivit ja herkistä materiaaleista tehdyt alushousut, on hyvä pestä pesupussissa. Pyykkipussi suojaa vaatteita, esimerkiksi, että ne eivät tartu toisiin vaatteisiin tai pesukoneeseen, mikä osaltaan pidentää vaatteen käyttöikää.

Esikäsittele tahrat ennen pesua

Jos alusvaatteessa on tahra, on hyvä esikäsitellä tahra ennen konepesua. Lumme Tahranpoistaja on tahranpoistoaine, joka sopii sekä valko- että kirjokankaille. Suihkuta tahraan Lumme Tahranpoistajaa, hankaa ja anna vaikuttaa hetken. Pese sitten vaate tavalliseen tapaan pesukoneessa. Lumme Tahranpoistajan PowerLiftSystemTM hyökkää tehokkaasti tahraan ja poistaa sen vaatteista kangasta vahingoittamatta ja on tehokas jo 30 asteessa.

Valitse pesuohjelma, lämpötila ja pesuaine

Yleinen kysymys on, että missä lämpötilassa alusvaatteet kannattaa pestä? Puuvillaiset alusvaatteet ja sukat voi pestä 60 asteessa. Silkkiset alusvaatteet, rintaliivit ja muut herkemmät materiaalit voi pestä käsinpesuohjelmalla 30 tai 40 asteessa (tarkista aina jokaisen vaatteet pesuohje). Nestemäiset Lumme-pesuaineet ovat tehokkaita jo 30 asteessa.

Pesuaineen valintaan vaikuttaa moni tekijä. Silkistä ja muista herkistä materiaaleista valmistetut alusvaatteet kannattaa pestä herkille materiaaleilla tarkoitetulla pyykinpesuaineella, esimerkiksi Lumme Hienopyykki -pyykinpesunesteellä. Jos sinulla on herkkä iho tai haluat välttää hajusteita, sinulle sopiva valinta on Lumme-tuoteperheen Lumme Kirjopyykki Sensitive, joka on täysin hajusteeton ja sopii herkkäihoisille.

Alusvaatteiden käsinpesu

Jotkut alusvaatteet voivat olla sellaisesta materiaalista, että niille ei suositella konepesua. Silloin voit pestä alusvaatteet käsin esim. pesualtaassa tai ämpärissä seuraavien ohjeiden mukaisesti:

  1. Täytä pesuallas tai ämpäri vedellä. Noudata vaatteen pesuohjetta oikean veden lämpötilan varmistamiseksi.
  2. Sekoita nestemäinen pesuaine veteen ennen kuin upotat vaatteen veteen.
  3. Pese alusvaatteet. Huomio, että kun peset herkkiä, esim. silkistä tai villasta, valmistettuja vaatteita, purista vaatetta vain kevyesti pesuvedessä.
  4. Huuhtele vaate pesun jälkeen huolellisesti puhtaalla vedellä, kunnes huuhteluvesi on täysin kirkasta ja ripusta sitten kuivumaan.