1. Liikkuminen: Kävele, pyöräile tai käytä kimppakyytiä useammin.
Joidenkin on oikeasti mahdotonta vähentää autolla ajamista. Joillekin kyse on tavasta. Tee kokeilu: pidä kuukauden autolakko. Katso, mitä tapahtuu. Muuttuvatko tavat vähitellen? Ehkä huomaat, että tuntuu hyvältä pyöräillä elokuviin tai matkustaa bussilla töihin. Joka kerta, kun jätät auton käynnistämättä, lähetät päättäjille viestin, että toivot vihreämpää tulevaisuutta, et lisää ja leveämpiä autoteitä.
2. Koti ja piha
Istuta pihalle pölyttäjiä houkuttavia kasveja, huolehdi talon eristyksestä, valitse ympäristöystävällisiä materiaaleja. Ja kysy itseltäsi: tarvitaanko remonttia todella? Tarvitsenko oikeasti uuden keittiön ja uudet huonekalut?
3. Lennä harvemmin
Lentomatkojen karsiminen voi hyvinkin olla tärkein tekosi ilmaston ja luonnon kannalta. Yritä sen tähden vähentää lentämistä. Autolakon ohella voit testata lentolakkoa puolen vuoden ajan. Kai olet jo lomaillut kotikulmilla? Suosittelemme eksoottista lähimatkailua!
4. Syö vähemmän lihaa, enemmän kasvisruokaa
Lumilautailun legenda Terje Håkonsen on yksi monista, jotka ovat vähentäneet lihansyöntiä ja lihapäivinä valitsevat riistan. Lihan tuotanto ja kuljetus maailman ääristä aiheuttaa ison osan kasvihuonepäästöistä. Kotieläinten pito vaatii suuria maa-alueita, jotka voitaisiin käyttää paljon tehokkaampaankin ruoantuotantoon.
5. Kasvata ja kerää itse
Mustikat, karpalot, omenat, ahvenet, kantarellit – ne ovat käytettävissäsi. Kotiviljely on haastavaa, mutta antaa paljon. Harva tietenkään voi heittäytyä omavaraiseksi. Mutta tekee hyvää tulla tietoiseksi omista ruokailutottumuksistaan.
6. Syö lautanen tyhjäksi
Viranomaiset ja yritysmaailma eri maissa taistelevat ruokahävikkiä vastaan. Roskiin päätyy edelleen joka kahdeksas ostoskassillinen ruokaa. Suunnittele paremmin. Liha ja muu ruoka eivät kuulu roskikseen.
Tutustu verkkosivustoon Saa syödä!
7. Vähennä roskaa
Kaikki pois heittämämme on valmistusvaiheessaan kuluttanut energiaa. Jos vähennät omaa jätemäärääsi, osallistut selvästi paremman ilmastobudjetin rakentamiseen.
8. Käytä ostovoimaa!
Ellet halua huonoja vaatteita, älä osta niitä. Jos haluat vähentää uuden tavaran osuutta kotona, hanki tarpeelliset uutuudet käytettyinä tai käytä jo olemassa olevia vaihtoehtoja. Kaikki muutokset tapahtuvat siten, että joku alkaa kyseenalaistaa tai muuttaa tapojaan.
9. Vähennä vaatteiden ja kenkien kulutusta
Useammalla meistä liikaa vaatteita ja kenkiä, joita ei käytetä. Vaatteet vievät tilaa. Aftenposten-lehden säilytysreportaasissa kerrottiin että 36% haastatelluista sanoi, että kaapin tai laatikon sulkeminen on joskus vaikeaa. Tutkimukseen osallistui lähes 4 000 norjalaista, ruotsalaista, tanskalaista ja suomalaista.
Shoppailu vaikuttaa ympäristöön ja ilmastoon, koska tavaroiden valmistus ja kuljettaminen saastuttavat ja kuluttavat paljon energiaa. Jokainen vaatekilo, jonka jätämme ostamatta uutena, säästää 4 000 litraa vettä, 3 kg kemikaaleja ja 28 kg hiilidioksidiekvivalenttia. Luvut perustuvat Norjan luonnonsuojelujärjestön (Naturvernforbundet) laskelmiin.
10. Huolehdi omaisuudestasi!
Shoppailusta voi saada hyvän fiiliksen. Mutta syvempää tyytyväisyyttä voit saada huolehtimalla jo olemassa olevasta. Niin säästät rahaa, kevennät ilmastonmuutospainetta ja maankäyttöön kohdistuvia paineita ja vähennät jätteiden sekä saasteiden määrää.