Puhdista ympäristömerkityillä tuotteilla

Kuluta vähemmän, käytä älykkäämmin

Karsi, käytä uudelleen, kierrätä. Näillä vinkeillä vähennät omaa kulutustasi.

Reduce, reuse, recycle. Suomeksi siis karsi, käytä uudelleen, kierrätä lajittelun kautta. Nyrkkisääntö on helppo muistaa ja helppo ottaa käyttöön. Tai oikeastaan kaksi viimeistä ovat helppoja… Lajittelu on tehty nykyään niin helpoksi. Myös tavaroiden tuunaus ja käytettyjen tavaroiden käyttö on muodikasta ja sosiaalisesti hyväksyttävämpää kuin aikoinaan. Mutta miten toteutetaan roskastrategian ensimmäinen kohta?

Karsi, vähennä. Mitä se tarkoittaa?

Ytimekkäästi sanottuna: vähennä kulutusta. Uudelleenkäyttö ja kierrätys lajittelun kautta kohdistuvat tavaroihin, jotka on jo hankittu. Karsiminen sitä vastoin pureutuu asian ytimeen. Voisitko alun perinkin ostaa vähemmän? Ensimmäiseksi mieleen putkahtavat konkreettiset tavarat: vaatteet, huonekalut, kaikenlainen rompe. Kaikesta siitä tulee joskus käytöstä poistuvaa jätettä. Mitä vähemmän käytöstä poistuvaa tavaraa on alun perin, sitä vähemmän sitä päätyy kahden muun nyrkkisäännön taottavaksi. Loogista! Jos tavaramäärä vähenee, myös uudesti käytettävä ja kierrätettävä tavaramäärä vähenee.

Myös aineettoman kulutuksen vähentäminen pienentää kokonaiskulutusta ja ilmastovaikutusta. Hyviä säästökohteita ovat esimerkiksi auto- ja lentomatkat, lihatuotteet, sähkönkulutus ja vedenkulutus. Uudet ilmiöt kuten ”lentohäpeä” ja kasvissyönnin yleistyminen osoittavat, että ihmiset tiedostavat tämän.

Ilmastotietoisuus ja etenkin suurkaupunkien ahtautuminen ovat tehneet yleisempiä ensin minikodeista, sitten mikrokodeista, jopa yhteisasumisen muodoista. Asuinneliöiden supistaminen onkin oiva tapa pienentää omaa ilmastovaikutusta. Pienempi asunto kuluttaa tietysti vähemmän energiaa. (Ja mitä pienempi asunto, sitä vähemmän sinne mahtuu tavaraa ja pyykättävää. Kätevää!)

Suuret periaatepäätökset, elämäntavan linjaukset ja vaikeat valinnat. Ne ovat ratkaisuja, joilla voi saada todella pitkäkantoisia vaikutuksia. Lennä vähemmän, rakenna pienempi talo ja sijoita vähän enemmän rahaa hyötykohteisiin aina aurinkopaneeleista lähiruokaan. Sellainen kysyy itsekuria. Mutta hyvä uutinen on, ettei kulutuksen vähentäminen tarkoita ankeaa elämää. Ehkä jopa päinvastoin? Koet enemmän onnea, jos sijoitat rahasi tavaroiden sijasta elämyksiin, niin tutkimukset kertovat. Shoppailu ja materia suovat toki hetkellisen hyvänolon tunteen, mutta se ei kestä pitkään, ja tarve vaatii pian uudelleen tyydytystä.

Suuri muutos alkaa pienestä muutoksesta

Suuri muutos alkaa pienestä. Usein kyse on siitä, olemmeko valmiita muuttamaan arkisia tapojamme. Sähkön ja veden kulutusta sekä omaa hiilijalanjälkeäsi voit pienentää tekemällä pari pientä muutosta pyykkäämisessä ja astianpesussa. Suomessa vedenkulutus on kotitalouksissa noin 155 litraa asukasta kohden vuorokaudessa, mutta hajonta on suurta. Osa kotitalouksista käyttää selvästi vähemmän, osa selvästi enemmän. Tanskalaiset kotitaloudet ovat vähentäneet vedenkulutusta tasaisesti, ja vuonna 2016 kotitalouksissa keskiarvo oli vähän yli 100 litraa asukasta kohti. Veden käyttö kuluttaa valtavasti energiaa ja luonnonvaroja. Sitä ei aina tule ajatelleeksi sateisessa Suomessa.

Ensimmäinen päätöksesi voi olla se, että peset vaatteet alhaisemmassa lämpötilassa, elleivät ne ole todella likaisia. Energiaa säästät myös vaihtamalla kuivausrummun pyörittämisen narulla kuivaamiseen. Jos täytät pesurummun aina täyteen, pesukertoja tulee ajan mittaan vähemmän. Sama koskee astioiden pesua: käynnistä vasta täysinäinen kone. Jos tiskaat käsin, älä juoksuta vettä.

Ei ole se ja sama, millaisia tuotteita käytät. Valitse ympäristömerkitty tuote esimerkiksi Lumme Kirjopyykki tai Kirjopyykki Sensitive. Joutsenmerkki tuotteissa tarkoittaa, että tuotteen ympäristövaikutus on arvioitu ja tuotteen on silti todettu olevan tehokas.

Näin helposti vähennät kulutusta arjessa

  • Käytä ruoan pakkaamiseen muovikelmujen, alumiinifolion ja ruoanlaittopaperin sijasta rasioita ja mehiläisvahakääreitä (Bee’s wrap).
  • Käytä kankaisia lautasliinoja.
  • Vältä kertakäyttöpillejä. Valitse metallinen tai kovamuovinen pilli, jota voi käyttää monta kertaa.
  • Jos syöt muualla kuin kotona, ota tarvittaessa mukaan omat aterimet ja termoskuppi kahville tai teelle; säästät valtavan määrän muovia.
  • Korjaa rikkinäinen, älä osta uutta. Ellet osaa itse, joku varmasti osaa. Ompelija, suutari, tai käsistään kätevä ystävä?
  • Osta aina hyvää laatua. Laatu maksaa, mutta kestää aikaa. Lopulta siis säästät paitsi rahaa myös aikaa, koska et joudu hankkimaan korvaavaa tuotetta.
  • Viimeinen vaan ei vähäisin vinkki liittyy lahjoihin. Paljonkohan kodeissa on toimettomia tavaroita, jotka on saatu lahjaksi? Ellet tiedä, mitä tavaraa lahjansaaja toivoo, vie hänelle syötävää, juotavaa, kukkia tai yhteinen elämys. Niin säästytään turhalta tavaralta eikä kenenkään omatunto soimaa.